Vrijstaande woning Lage Zwaluwe

Interieurontwerp en kleuradvies woonkamer
Lage Zwaluwe

Deze opdrachtgevers vonden het lastig om hun grote woonkamer goed in te richten. De zithoek voelde erg afgesloten en het voelde of de eettafel in de ruimte “zweefde”, maar ze wisten niet hoe ze het naar hun zin konden maken. Bij de schuifpui stonden twee fauteuils. Daar zouden ze liever een zitje met vier fauteuils hebben, zodat ze er met bezoek ook fijn konden zitten, met uitzicht op de tuin met daarachter het wijdse zicht over de weilanden. 

Qua kleuren wilden ze graag veel blauwtinten en wit. Om het wat warmer te maken adviseerde ik om de salontafel – een erfstuk – lichter te laten maken. Ook het blad van de eettafel zorgt voor wat warmte, evenals de donkere zandkleur van de bank. Bij de rustige basis is gekozen voor accentkleuren in lichtblauw,  turquoise en petrol-tinten (klik op de afbeeldingen om de hele tekening of foto te zien).

“We zijn heel blij met het ontwerp. Leuk dat we zelfs vanaf de bank uitzicht naar de achtertuin hebben! “
– Jan en Wilma

Zo was het… 

De bewoners hadden  geprobeerd om de woonkamer gezelliger te maken, door de hoekbank dwars in de ruimte te plaatsen, maar hierdoor werd de zithoek te afgesloten en ook wat rommelig. Voor hun gevoel “zweefde” de eettafel in de ruimte. Dat laatste kwam mede doordat vrijwel alle meubels dezelfde hoogte hadden (rugleuning banken, kastje achter de bank, eettafel). Ze hadden al van alles geprobeerd, maar kregen de indeling niet naar wens. In de volgende afbeelding is te zien hoe de zithoek opener is geworden. De roomdivider zorgt voor een beetje beslotenheid in de zithoek en  geeft – mede door de hoogte – tevens een stukje rugdekking aan de eettafel. Tussen de afbeeldingen hierboven staan ook foto’s van het gerealiseerde interieurontwerp.

Het interieurontwerp

In het bovenaanzicht kun je goed zien hoe ruim de grote zithoek is en hoe de haard met het kastje ernaast de kamer enigszins verdeelt. Zo krijgt elk deel van de woonkamer een eigen functie. In de vakkenkast achter de bank, naast de hal, krijgt het speelgoed van de kleinkinderen een plekje, zonder dat de opdrachtgevers tegen het speelgoed aankijken als de kleinkinderen er niet zijn.

De zithoek

Door de elektrische haard niet direct tegen de muur te plaatsen, maar met een kastje ertussen wordt de haard iets meer roomdivider. De kolom boven de haard is voor een elektrische haard natuurlijk niet nodig als afvoer, maar wekt wel meer de indruk dat het een houthaard is. De planken boven het kastje schermen de ruimte alleen optisch een beetje af. Eén van de wensen was om hoekjes te creëren, maar wel zodanig dat het ruimtelijk zou blijven. De bank is modulair, zodat je af en toe een andere opstelling kunt maken.

De extra zithoek

Eén van de wensen was een zithoekje met vier fijne fauteuils, zodat de opdrachtgevers daar ook met bezoek kunnen zitten en genieten van het mooie vrije uitzicht. Door de fauteuils, die met de rug naar de kamer staan, met een iets hogere rugleuning te kiezen, voelt het niet alsof je midden in de kamer zit. Het Delfts blauwe behang maakt ook van de extra zithoek een aparte plek in de kamer. 

Volgend project

Vrijstaande villa Reeuwijk
Gerealiseerd project: interieurontwerp woonkamer met haard villa in Reeuwijk - Zuid-Holland | Huis & Interieur

Benieuwd wat Huis & Interieur voor u kan betekenen?